Bučino ulje svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima.
Riječ je o ulju što se dobiva od sjemenki, odnosno koštica ploda bundeve ili buče i to onih bez ljuske, tzv. golica. One, naime, osušene, sadrže 18 do 20 posto tamnozelenog ulja specifičnog mirisa i okusa do kojega se dolazi hladnim i toplim prešanjem.
Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova.
Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu.
Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.
Dakako, bučino ulje ima i niz drugih, unisex kvaliteta, među kojima ističemo da stimulira rad bubrega, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, jača imunološki sustav, eliminira bolove u zglobovima, pomaže kod opeklina, povoljno utječe na zdravlje kože i kose, pozitivno djeluje na vid, pospješuje pamćenje te potpomaže stvaranje serotonin, hormona što nam osigurava osjećaj zadovoljstva, sreće te osigurava apetit i dobar san.
Budući da ima nisku točku dimljenja, najbolje ga je koristiti na način koji ne zahtjeva termičku obradu. Dakle, u salatama, kao dodatak već serviranim juhama, ali i povrću, tjestenini…, pa i desertu. Naime, nerijetko ćete pregledavajući recepte s bučinim uljem naići na kombinaciju ovog ulja i – sladoleda.
Ljekovita svojstva bučinog ulja prepoznata su od davnina, a osim što jača imunološki sustav i stimulira rad bubrega, odlično djeluje na vid i pospješuje pamćenje. Evo za što je još dobar, ovo su ključne stvari zbog kojih bi ga muškarci i žene, posebno stariji, trebali koristiti svaki dan.